divendres, 30 d’octubre del 2009

Resultat de l'exposició

Recordeu que vaig fer una entrada amb un còmic?. Doncs ja he realitzat la exposició. La primera va ser la Míriam Lozano i val a dir que ho va fer molt bé ja que va crear un nou blog anomenat qui ets tu? amb pistes per poder endevinar qui era la persona que estava describint.

Desprès de la Míriam molts companys van presentar l'activitat amb el soport del powe point, com és el cas de la Sílvia Español. La Lídia Muñoz va decidir fer un vídeo, per cert, al meu parer molt elaborat.

Vaig veure que totes les meves companyes havien realitzat l'activitat amb un soport audiovisual. Que podia fer jo presentant el meu còmic. Sense pensar en la resta de propostes vaig sortir davant de tota la classe per explicar el meu treball. Vaig notar que no hem va costar gaire començar a parlar, a començar a explicar els meus motius pels quals havia decidit fer un còmic.

Crec que la meva exposició va sortir força bé ja que hem vaig expressar amb claretat i vaig intentar, mitjançant la veu, crear una certa intriga per saber qui era la persona descrita.

En definitiva, m'ha agradat el resultat de la meva exposició.

dimarts, 27 d’octubre del 2009

Activitat Imatge

He descobert a les classes de Gestió de la Informació i TIC el programa Gimp per treballar amb imatges. Vam realitzar una pràctica a l'aula i jo a continuació explicaré tot el procés.

Primerament he reduït la imatge original a 400 píxels ja que ens adonem que per penjar les imatges al bloc no les necessitem amb molts píxels.
Procés de realització: Clicar a l'apartat d'imatge, escalar la imatge i reduir-la a 400 píxels

Imatge inicial


Imatge 400 píxels


A continuació he escollit un fragment de la imatge i he fet una imatge totalment nova.
Procés de realització: Utilitzar l'eina de retall per seleccionar la part de la imatge que necessites i eliminar la resta de la imatge.


Retall imatge


Finalment he decidit extreure elements de la imatge que he considerat que no eren adequats a l'entorn d'aquesta.
Procés de realització: amb l'eina de retallar (tisores) he anat marcant la bora dels elements que volia eliminar. Quan aquests ja no hi són queda un espai en blanc que he anat omplint mitjançant l'eina de clonació i també l'eina de selecció de rectangles, copiant i pegant.


Quins elements falten?


Sabríeu dir-me quants elements he eliminat?

dimecres, 21 d’octubre del 2009

Qui ets tu?





Aquesta activitat és interessant ja que amb el suport que jo escollís havia de descriure a alguna companya de classe. Powerpoint, vídeo, exposició oral... cap de les propostes m'acabava d'agradar, així que vaig pensar en realitzar un petit còmic i descriure en 7 vinyetes a la Mireia.

Ja faré una nova entrada explicant el resultat de la presentació, desitgeu-me sort!

dilluns, 19 d’octubre del 2009

Què són els wikis?

Mai havia sentit la paraula WIKI. Era un terme desconegut per mi i això potser hem va crear una mica d'angoixa, però un cop endinsada en el món del wiki tot sembla més fàcil i molt profitós tant per ara com a estudiant com en el futur com a mestra.
Els wikis són pàgines web col·laboratives, és a dir, tothom que tingui una conta podrà modificar el contingut. Així podrem realitzar un treball en grup sense perdre temps en enviar-nos e-mails i així veure qui treballa i qui no ho fa.
Podrem crear diferents tipus de wikis, el públic, el protected o private, depenent de les necessitats i de l'ús que volem fer del wiki.

Tal com diu Renée Fountain i està descrit al blog de Jordi Vivancos , aquestes són algunes qüestions de la pedagogia dels wikis:

- Són democràtics.
- Incorporen la novió de contingut dinàmic en contínua actualització.
- Promou l'escriptura.
- Faciliten l'autoria distribuïda de documents públics.
- Amplifiquen la interacció.
- Promouen la negociació.
- Faciliten l'edició col·laborativa i oberta.
- Generen patrimoni cultural col·lectiu durable.
- Promouen el voluntariat.
- Anonimat responsable.

A continuació trobeu aquest powe point que t'explica les diferències entre wikis i blogs, entre d'altres aspectes importants per entendre els wikis.




Introduir el wiki a l'escola és molt interessant ja que pots treballar els seguents aspectes:

- Compartir apunts.
- Escriure un conte entre tots els alumnes.
- Tenir recursos al wiki per ajudar als alumnes per al seu autoaprenentatge.
- També a l'escola el podran utilitzar com a pàgina web molt dinàmica i col·laborativa.

dimecres, 14 d’octubre del 2009

Blogosfera

Salut Infantil

He estat mirant el bloc de la Mercè Benito sobre l'actuació de la mestra a l'aula quan es troba un possible cas de grip A, m'han vingut ganes de cercar la informació més recent sobre la vacuna que ens haurem d'administrar per prevenir aquesta nova grip.

Desprès de donar moltes voltes sobre la vacuna que ens ha d'inmunitzar de la grip A, que semblava que mai arribava, trobem que la OMS (Organització Mundial de la Salut) assegura que només hi haurà una dosis testada científicament. Això vol dir que la vacuna cada dia està més a prop, que moltes persones deixaran de patir per la grip A i podran anar a vacunar-se per poder prevenir la malaltia. Com diu la OMS "totes les dades demostren que amb una dosis es suficient". Tota aquesta informació ha estat trobada a el periodico.com
.


Aquesta informació sobre la nova vacuna és la més recent i he intentat deixar de banda totes les especulacions que hem sentit pel carrer i pels medis de comunicacions.

Si trobeu nova informació sobre la vacuna o qualsevol aspecte interessant no dubteu en posar-vos en contacte amb mi, estaré molt agraïda.





Usos educatius dels blogs.


Aquesta entrada, l'aniré modificant per explicar, més o menys els meus nous aprenentatges sobre els blogs i totes les seves possibilitats. Començaré de zero ja que jo al iniciar aquesta assignatura tenia aquest nivell. Intentaré explicar tots els meus nous coneixements teòrics i pràctics.

Què és un blog?

No trobem una definició universal d'aquest recurs o terme però intentaré fer cinc cèntims del que és per a mi.

És un espai web que serveix per publicar entrades (text) per un o diferents autors, depenent del nombre de persones que l'hagin creat.
Les entrades s'organitzen per ordre cronològic, de la més recent fins la més antiga. Aquestes entrades mai es perden així que podríem parlar d'un petit diari obert a tothom.
Pots tenir canals de comunicació propis.
Les comunitats de bloggers es creen per interessos, així podrem parlar de la blogosfera.
Es poden fer comentaris a les notícies.

A continuació m'agradaria posar una definició que ens donen Educastur Blog sobre els blogs:

"Fonamentalment, un blog serveix per exposar i intercanviar idees. És una eina de publicació i comunicació que està especialment preparada per organitzar i emmagatzemar tota aquesta informació."

Per a mi, crear un blog era quelcom feixugós i difícil, potser tots aquests nous noms i seure davant del ordinador eren un obstacle per obrir-me a aquestes noves tecnologies. És cert que un cop et poses a investigar i tocar tot sembla més fàcil. Ja no tinc por de fer les coses, i estic una mica més animada per seure i començar a escriure temes i qüestions que hem preocupen i que he començat a dominar. Hem noto més lleugera i optimista quan parlem de les TIC, cosa que al principi de curs no feia. Ara estic animada per poder expressar tot el que estic aprenent i tot el que encara hem queda, però estic segura que poc a poc aniré adquirint aquestes competències que tant necessita una Mestra.

Si algú vol fer algun comentari al respecte estic oberta a noves idees i suggeriments per millorar totes les meves entrades.

dilluns, 12 d’octubre del 2009

Els Tres Porquets (06/10/09)


Aquí comença el diari de Seminari. L'estructura del meu seminari és la següent:

- Explicar dos contes.
- Continugt del seminari.
- Debat sobre algun tema d'actualitat.

Vaig començar aquest seminari explicant un conte. Vaig decidir Els Tres Porquets ja que és un conte que l'he explicat molts cops i estic molt familiaritzada amb ell. No hem va resultar difícil explicar-lo ja que no tinc vergonya de representar les veus dels diferents personatges, de fer moviments amb el cos per representar qualsevol escena, etc. Així que hem vaig deixar anar i no vaig pensar en absolut en el que podien pensar de mi. Jo només hem volia divertir explicant un conte i fer passar una bona estona als meus companys.
Seguidament la Sílvia va explicar el conte La Tortuga i la Llebre. Va explicar-lo totalment diferents a mi. Va decidir lleguir-lo i va utilitzar una bona entonació, va tenir-nos atents a tots mentre ella parlava. Potser la Sílvia va decidir llegir per sentir-se més segura ja que ella treballa en una Llar d'Infants i explica contes cada dia. Però també va ser capaç d'explicar-nos el conte sense lleguir. Jo, personalment, vaig mostrar més atenció quan ho va fer sense lleguir-lo. Respecte el conte lleguit m'agradaria comentar que vam trobar paraules que un infant no podria entedre. S'han d'adaptar els contes amb paraules més planeres o més conegudes pels infants, però no ens hem d'oblidar de introduir noves per tal d'anar ampliant el vocabulari del infants perquè són capaços de seguir un conte amb alguna paraula que no reconeixen.
Per poder explicar un conte l'hem de preparar per estar més segures en el moment d'explicar-lo.

També vam parlar dels Premis de Catalunya. La Fundació Bñanquerna va guanyar el de Institucions que han contribuït a construir una escola de qualitat al servei de la societat catalana i que s'han distiguit per la defensa dels seus valors.
Al diari Avuí van parlar de l'esdeveniment. En aquesta noticia trobem quins són els guardonats i qui és el jurat. Bàsicament ens expliquen de manera objectiva com va succeir la cerimónia.

Arrel d'aquest esdeveniment van sorguir diferents preguntes com per exemple: perquè la universitat Ramon Llull té aquest nom? En aquest moment vam començar a parlar de Ramon Llull i vam començar a entedre el perquè d'aquest nom. Els dubtes no van acabar i encara hauré de llegir tota la biografia de Ramon Llull, però vaig quedar sorpresa al recordar tant poca cosa d'un home tant important i que la meva facultat Blanquerna s'anomena d'aquesta manera per una obra de'n Llull.

dilluns, 5 d’octubre del 2009

La Tardor



HA ARRIBAT LA TARDOR.

Quan arribem a una estació nova, en aquest cas la tardor, totes les llars d’infants i escoles s’omplen de fulles seques, de colors marrons i taronges.

Aquest cap de setmana, passejant per la muntanya, han vingut a la meva ment algunes activitats per fer als més petits participar en aquesta nova estació i en la decoració del seu entorn educatiu. A continuació explicaré algunes de les activitats pensades per nens d’una llar d’infants.

És típic decorar l’aula amb fulles seques enganxades per tot arreu. Amb una cartolina la mestra dibuixarà un arbre. Aquest arbre es col·locarà al terra i els infants hauran de posar les fulles seques al seu interior, entre tots faran el seu arbre, l’arbre de la tardor de la seva classe.

Pot semblar una activitat molt simple i senzilla però pels més petits no ho és. Hauran de manipular les fulles anteriorment a la realització del mural. Hauran de treballar la pinça i intentar col·locar la fulla en l’interior de l’arbre.

Podríem omplir una panera amb pinyes seques i branques, així miraran, tocaran, és a dir, experimentaran amb aquests materials tan propers a ells. Durant aquesta experimentació on els infants trepitjaran, llençaran enlaire, etc, els infants escoltaran la cançó la Tardor de Vivaldi.

M'agradaria conèixer activitats d'aquest tipus per a nens de 0 a 3 anys, algú vol ajudar-me?




Aquesta foto va ser realitzada l’any passat a la classe dels Estels durant la realització del CFGS d’Ed. Infantil.

diumenge, 4 d’octubre del 2009

Què és la música?

Definició de música:

- Art que s’expressa mitjançant l’ordenació dels sons en el temps.

- Art dels sons i dels silencis.

- Ciència que estudia les qualitats dels sons i dels silencis, del ritme, de la melodia...

- És so humanament organitzat.

La pulsació organitza el temps en un pols, és una base que ordena i decideixes com vols que sigui el temps. Les cançons infantils estan basades en les vuit pulsacions. ( 8 + 8).

QUALITATS DEL SO:

- Intensitat.

- Altura sonora.

- Durada.

- Timbre.

PULSACIÓ:

- Tempo lento.

- Tempo adagio.

- Tempo moderato.

- Tempo andante.

- Tempo allegro.

- Tempo presto.

El compàs és l’organització mètrica de la pulsació basada en el seu accent.

Des de la percepció del so podem:

- Sentir: ho fem involuntàriament, és un acte fisiològic. A l’escola haurem d’intentar tenir un entorn saludable, auditivament sa.

- Escoltar: ho fem voluntàriament, és un acte afectiu. Per poder escoltar hem d’implicar-nos.

- Entendre: és un acte mental per poder relacionar coneixements.

Haurem de crear activitats i recursos perquè els infants escoltin i mitjançant la repetició els infants entendran aquesta cançó i s’anirà construint el seu coneixement.

Hi ha dos tipus d’audició:

- Música en directe.

- Música enregistrada:

o Àudio.

o Audiovisual. (el 80% de l’atenció és visual).

A vegades oblidem la música en directe i és molt important que el nen observi l’instrument i al músic.

Parlem de web 2.0, blogosfera i internet

Què és la web 2.0?

És un marc d’intenció, participació i comunicació allunyat del model anterior on els continguts que s’oferien i els usuaris eren simples lectors i no redactors com són actualment.

Què és la blogosfera?

És el lloc on es relacionen els diferents blocs a través d’enllaços.

Durant aquest període de temps que he passat fent Gestió de la Informació i TIC he après molts aspectes que abans desconeixia. Se que és la web 2.0 descrita anteriorment. Se les diferències que hi ha entre aquests dos navegadors:

Internet Explorer.

Morzila Firefox.

Amb aquest últim podem utilitzar marcadors per fer més fàcil l’entrada a alguna pàgina del nostre interès. També té extensions d’idioma, entre altres. Pots obrir més d’una pàgina mitjançant pestanyes. Si més no, sembla que tingui més possibilitats que l’Internet Explorer i és per aquest motiu que jo l’utilitzo.

També hem parlat de la informació que trobem en la xarxa. Una informació que sempre haurem de filtrar i adequar als nostres interessos. Sempre buscarem la informació en pàgines on aquesta sigui fiable ja que moltes vegades no tot el que hi ha a la xarxa és cert.

Quan utilitzem una fotografia, un vídeo, música o text haurem de fer referència d’on l’hem tret. Moltes vegades oblidem els drets d’autor i pressuposem que tot el que trobem a la xarxa és gratuït i el podem agafar per utilitzar-lo com si fos nostre. Si necessitem una foto d’un gos, perquè no agafem la nostra càmara de fotos i anem a fer fotos de gossos? Ens resulta més fàcil anar al navegador i buscar alguna que sigui del nostre agrat, si ho fem, no hem d’oblidar posar d’on l’hem extret.

Moltes vegades guardem adreces al “Favoritos” del nostre navegador, però no hem d’oblidar que aquestes adreces es queden guardades al nostre ordinador. Per aquest motiu i per fer-ho més fàcil han aparegut els marcadors social on podrem guardar pàgines d’interès a la xarxa i no dependre del nostre ordinador. Un marcador social que estem utilitzant és el delicious.